Procedura de procurare a medicamentelor ARV pentru anul 2013 a fost încheiată

La sfârşitul lunii noiembrie curent, Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de Restructurare a Sistemului Sănătăţii (UCIMP RSS) a încheiat procedura de procurare a medicamentelor antiretrovirale (ARV) pentru anul 2013. 
Medicamentele vor fi procurate prin intermediul Agenţiei Internaţionale de Dezvoltare (AID)  în proporţie de 70 la sută. Medicamentele procurate vor acoperi în totalitate necesitatea solicitată pentru anul 2013 de către autoritatea naţonală în domeniu – Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile (SDMC). Potrivit estimărilor, până la sfârşitul anului 2013, de tratamentul  antiretroviral vor beneficia 2982 pacienţi. 
Costul total al medicamentelor procurate (pentru anul 2013) este de 619 779 dolari SUA. Procurările vor fi livrate în două tranşe : ianuarie şi iulie 2013.
Conform estimărilor specialiştilor, 90 la sută dintre pacienţi se vor trata din prima linie de tratament (2677 pacienţi), costul tratamentului fiind în jur de 200 dolari SUA pe an per pacient. 9,5 la sută (286 pacienţi) se vor trata conform liniei a doua, costul tratamentului per pacient pe an fiind de aproximativ 800 dolari SUA.  De scheme alternative de tratament vor beneficia 0,5% (19 pacienţi).
Medicamentele antiretrovirale pentru persoanele infectate cu HIV şi bolnave de SIDA sunt procurate din sursele grantului Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei.