Oportunitate de finanțare pentru organizațiile active în controlul HIV/SIDA

IP UCIMP DS anunță concursul de granturi pentru susținerea serviciilor de prevenire a infecției HIV și aderență la tratament în rândul grupurilor cu risc sporit de infecție (GRSI).

Activitatea în cauză vine să susțină realizarea obiectivului de ”Creștere a accesului la servicii de prevenire HIV” și are menirea de a extinde gama și serviciile de reducere a riscurilor (RR) calitative pentru populațiile cheie/GRSI și partenerii acestora, precum și servicii de susținere a aderenței la tratamentul antiretroviral (TARV) și tratamentului de substituție cu opioide (TSO).

Proiectele vor fi implementate pe parcursul anului 2019. Evaluarea și selectarea cererilor de finanțare va fi realizată de către Comisia multisectorială de evaluare, instituită de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Eligibile pentru a participa în cadrul acestui concurs sunt organizațiile apolitice, nonprofit, legal constituite în Republica Moldova, care sunt active și au experiență în controlul HIV/SIDA, inclusiv reducerea riscurilor.

Pentru mai multe informații accesați Condițiile de participare, formularul cererii de aplicare și bugetul.

Termenul limită de depunere a dosarelor – 1 noiembrie 2018.

Persoana de contact pentru informații adiționale – Violeta Teutu, coordinator Grant HIV, Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , tel. 022 233568.

Procedura de procurare a medicamentelor ARV pentru anul 2013 a fost încheiată

La sfârşitul lunii noiembrie curent, Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de Restructurare a Sistemului Sănătăţii (UCIMP RSS) a încheiat procedura de procurare a medicamentelor antiretrovirale (ARV) pentru anul 2013.

mai multe 

Statistică dureroasă

Pe parcursul  a zece luni 2012, în Republica Moldova,  au fost înregistrate 602 cazuri noi de infectare cu HIV, inclusiv 216 - în teritoriile de est ale republicii. Din numărul infectaţilor, 292 sunt bărbaţi şi 310 – femei, predominantă rămânând calea heterosexuală de transmitere a infecţiei. Statistică de rutină, veţi spune. Sigur, dar una care  ar trebui să ne alarmeze sau cel puţin să ne pună pe gânduri.
Încotro mergem şi, sacrala întrebare a intelighenţiei ruse, ce e de făcut?

mai multe

„Este la fel. Arată ca şi tine!”

Recent am întâlnit un coleg, cu care am predat, ani în urmă, biologia la un colegiu din Chişinău. Deși era mai tânăr decât mine, îl apreciam mult pentru cunoștințele pe care le deținea și vocația cu care își făcea meseria. Era unul dintre puținii tineri profesori, care nu au abandonat dăscălia în pofida tuturor problemelor pe care le întâmpină. Curios din fire, m-a întrebat cu ce mă ocup şi eu i-am răspuns că lucrez într-un proiect pentru combaterea HIV și SIDA. Surprins de ceea ce a auzit, m-a întrebat din nou: „Şi chiar ai văzut cum arată o persoană HIV infectată?”. De această dată eu am fost cea care am rămas oarecum mirată. Nu-mi venea să cred că un profesor de biologie, cu masteratul și doctoratul făcut, care se consideră informat despre HIV şi SIDA, poate să fie interesat despre cum arată o persoană HIV pozitivă. Ce să mai spunem despre persoanele mai puţin versate la această temă? De ce ne mai mirăm de miturile şi stereotipurile care circulă în societate cu referinţă la HIV şi SIDA? Oare putem avea certitudinea că în curând vom trăi într-o societate tolerantă, nediscriminatoare?

mai multe